Woonstaatverklaring voor buitenlandse gelegenheidswerknemers in land-en tuinbouw

Gelegenheidspersoneel tewerkgesteld in de land-en tuinbouw dat in België als niet-inwoner zou worden belast, genieten een specifiek stelsel van bedrijfsvoorheffing.

Op hun loon (bezoldiging, eindejaarspremie en getrouwheidspremie) wordt een specifiek percentage (18,725%) bedrijfsvoorheffing ingehouden. Deze bedrijfsvoorheffing voor buitenlandse gelegenheidswerknemers is bevrijdend zodat er geen aangifte niet-inwoners meer ingediend moet worden.

Het bevrijdend karakter van de bedrijfsvoorheffing geldt enkel voor zover de belastingplichtige en desgevallend zijn echtgenoot in het belastbare tijdperk in België geen andere inkomsten heeft verkregen. Niet-inwoners uit de Europese Economische Ruimte kunnen hun inkomsten alsnog regulariseren door toch een aangifte niet-inwoners in te dienen.

Als bijkomende voorwaarde voor de bevrijdende bedrijfsvoorheffing moet de buitenlandse gelegenheidswerknemer op de dag van de eerste loonbetaling van elke arbeidsovereenkomst een woonplaatsverklaring aan zijn werkgever bezorgen. Deze woonplaatsverklaring kan hij verkrijgen bij de fiscale administratie van zijn woonstaat of bij een andere overheidsinstantie, voor zover die overheidsinstantie bevoegd is om de burgerlijke woonplaats vast te stellen.

De werkgever houdt dit document ter beschikking van de fiscale administratie en vermeldt in het voorziene vak op de fiscale fiche 281.10 dat de woonplaatsverklaring werd bezorgd.

Gelieve uw dossierbeheerder op de hoogte te brengen indien een werknemer dergelijke woonstaatverklaring heeft bezorgd.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.