Vrijstelling doorstorting BV steunzones - verlenging Vlaamse steunzones

De periode tijdens dewelke bepaalde zones in Vlaanderen beschouwd worden als een steunzone wordt verlengd.

Steunzones of ‘ontwrichte zones’ zijn gebieden die zware economische klappen kregen en dus tijdelijk economisch ‘ontwricht’ zijn. Binnen deze zones kunnen ondernemingen een vermindering op de loonkost krijgen bij het creëren van jobs.

Ondernemingen die investeren in een afgebakende steunzone kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. Hiervoor moet aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn.

De vrijstelling kan worden bekomen gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd en die gedurende ten minste drie jaar (kmo's) of vijf jaar (grote ondernemingen) behouden blijft.

Vlaanderen heeft momenteel drie zones afgebakend (rond Genk, Turnhout en Machelen-Zaventem).

De wet van 26 december 2022 voorziet dat de gewesten de mogelijkheid krijgen om de periode waarbinnen een zone kan beschouwd worden als een steunzone te verlengen.

Het Vlaamse gewest maakt gebruik van deze wet om de periode tijdens dewelke bepaalde zones in Vlaanderen beschouwd worden als een steunzone te verlengen. Binnen die zones kunnen ondernemingen werknemers aanwerven en een vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing genieten die ingehouden moet worden op de door hen betaalde bezoldigingen.

Concreet heeft dit tot gevolg dat de toepassingsperiode van de steunzones rond Turnhout en Genk verlengd worden tot 31 oktober 2024 en de steunzone rond Zaventem en Vilvoorde tot 31 mei 2028. Deze mogelijkheid geldt enkel voor de reeds afgebakende steunzones.

Indien u denkt in aanmerking te komen voor deze maatregel, kunt u ons contacteren voor verdere bijstand. U kunt ons bereiken via juristen@wijhelpen.be.

Bron: Koninklijk besluit van 26 oktober 2023 tot verlenging van de toepassingsperiode van de steunzones rondom Genk, Turnhout en Zaventem-Vilvoorde (BS van 8 november 2023)

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.