Verfijning nieuwe regeling ziektebriefje één dag

In het Begrotingsakkoord in oktober 2021 werd beslist dat niet langer een ziekteattest voorgelegd zal moeten worden bij één dag afwezigheid. Thans hebben de bevoegde ministers deze regeling verder uitgewerkt en afgeklopt. De definitieve tekst dient wel nog gepubliceerd te worden en de regeling is op vandaag nog niet in werking, maar we wilden jullie reeds het volgende meegeven:

De regeling zou (onder voorbehoud) als volgt zijn:

  • Het gaat enkel over ziektebriefjes wanneer je één dag niet aanwezig kan zijn op het werk. Zodra je meer dagen afwezig bent, moet je alsnog een doktersattest kunnen voorleggen;

  • Een werknemer kan tot drie keer per jaar één dag afwezig zijn op het werk wegens ziekte zonder ziektebriefje. Vanaf de vierde keer moet er wel een ziekteattest bezorgd worden voor één dag ziekte;

  • De regeling is niet van toepassing voor KMO’s. Onder KMO’s worden bedrijven met minder dan vijftig werknemers begrepen. Deze bedrijven kunnen verder een ziekteattest blijven eisen voor ziekte van één dag.  

Wanneer de definitieve tekst in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd is en de datum van inwerkingtreding bekend is, zullen wij jullie hierover opnieuw informeren.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.