Verduidelijking Klokkenluiderswet – wetgeving is gepubliceerd!

In eerdere nieuwsberichten stonden we al stil bij de verschillende verplichtingen die de nieuwe klokkenluiderswet heeft opgelegd.

De invoering van de klokkenluiderswetgeving zorgt er onder andere voor dat ondernemingen in België, met minstens 50 werknemers per juridische entiteit, een intern meldingskanaal moeten opzetten, tenzij zij actief zijn in de financiële sector.

De berekening van de drempel van 50 werknemers gebeurt op basis van de regels voor de sociale verkiezingen.

Er is nu verduidelijkt dat de werkgever de drempel jaarlijks moet controleren op basis van de gegevens van het voorgaande kalenderjaar gebruik makend van de berekeningswijze voor de sociale verkiezingen. Deze berekening gebeurt telkens opnieuw op 1 januari.

We brengen nog even in herinnering dat de regelgeving oplegt dat een intern meldkanaal moet worden voorzien. Hiervoor werken wij samen met partner Trustan die een digitale tool ter beschikking stelt die dat proces voor u eenvoudiger maakt. Wens je hierover extra informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen via juristen@wijhelpen.be of info@trustan.io. Een demo inboeken kan via https://calendly.com/trustan-simon/30min.

Bron: wet van 9 februari 2024 houdende diverse bepalingen inzake economie, BS 21 maart 2023

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.