Tijdskrediet landingsbaan: doelgroepwerknemers kunnen vanaf 55 jaar van uitkeringen genieten

In principe moet een werknemer op het ogenblik van de gewenste begindatum van het tijdskrediet landingsbaan de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt om uitkeringen te bekomen.

De NAR-cao nr. 170 van 30 mei 2023 kent in onderstaande gevallen voor de periode die loopt van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025, het recht op uitkeringen toe vanaf de leeftijd van 55 jaar voor zowel het halftijds tijdskrediet als de loopbaanvermindering met één vijfde:

  • de werknemer werkt in een onderneming die erkend is als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering;

  • de werknemer heeft minstens 35 jaar beroepsverleden als loontrekkende;

  • de werknemer oefent een zwaar beroep uit;

  • de werknemer verricht nachtwerk;

  • de werknemer is tewerkgesteld in de bouwsector (PC 124) en is ongeschikt om zijn activiteit verder uit te oefenen.

Opgelet: Om in de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 gebruik te kunnen maken van één van bovenvermelde uitzonderingen, moet er een sectorale cao in toepassing van de NAR-cao nr. 170 zijn afgesloten. Deze sectorale cao moet uitdrukkelijk vermelden dat hij werd gesloten in toepassing van de NAR-cao nr. 170.

Als de werkgever erkend is als werkgever in moeilijkheden of in herstructurering moet de ondernemingscao die is afgesloten in het kader van de maatregelen rond de moeilijkheden of de herstructurering de toepassing van de NAR-cao nr. 170 vermelden.

Vanaf 1 juli 2023 komt er een nieuwe uitzondering bij. Doelgroepwerknemers bij een werkgever die ressorteert onder het paritair comité voor de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven kunnen vanaf 55 jaar een tijdskrediet landingsbaan met uitkeringen genieten mits zij 25 jaar beroepsverleden als loontrekkende kunnen aantonen.

Deze uitzondering is niet van toepassing op het omkaderingspersoneel!

Opdat de nieuwe uitzondering kan worden toegepast, moet er cumulatief worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • er is voor de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2025 een bij koninklijk besluit algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst, afgesloten in de NAR, van kracht die de bepalingen van de afwijking herneemt;

  • de bedoelde collectieve arbeidsovereenkomst moet van bepaalde duur zijn, mag geen bepaling van stilzwijgende verlenging bevatten en mag een duur van twee jaar niet overschrijden;

  • de aanvangsdatum van de periode van vermindering van arbeidsprestaties of van de verlenging van periode van vermindering van arbeidsprestaties is gelegen tijdens de geldigheidsduur van de cao.

We moeten dus nog wachten op deze NAR-cao alvorens de doelgroepwerknemers effectief kunnen genieten van een tijdskrediet landingsbaan met uitkeringen vanaf 55 jaar.

 

Bron: Koninklijk Besluit van 2 juli 2023 tot uitvoering van het afsprakenkader in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2023-2024, BS 7 juli 2023.

 

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.