Staking bij de spoorwegen van 7 november tot 9 november en van 5 december tem. 7 december

Bij de NMBS legt het gemeenschappelijk vakbondsfront het werk neer van dinsdag 7 november 22 uur 's avonds tot donderdag 9 november (22 uur).  Ook voor dinsdag 5 december werd een 48-urenstaking aangekondigd.

Als gevolg hiervan zal het treinverkeer vertraging oplopen en ook op de autowegen mag men zich verwachten aan ernstige files.

Sommige werknemers zullen dus met vertraging of helemaal niet op het werk aankomen.

Bent u als werkgever loon verschuldigd?

Algemene regel

Normaal heeft je werknemer recht op zijn volledig dagloon indien hij op het ogenblik dat hij zich naar het werk begeeft, geschikt is om te werken en indien hij, zich normaal naar het werk begevend, met vertraging of niet op de plaats van het werk aankomt, op voorwaarde dat die vertraging of die afwezigheid te wijten is aan een oorzaak die overkomen is op de weg naar het werk en die onafhankelijk is van zijn wil.

Niet onverwachts

Maar aangezien de stakingsactie bij de NMBS reeds enkele dagen geleden werd aangekondigd en de media daarover uitgebreid bericht hebben, zal de werknemer geen aanspraak kunnen maken op gewaarborgd dagloon.

Immers de reden van de vertraging of de afwezigheid is niet onverwacht en situeert zich vóór het vertrek van je werknemer.

De werknemer verkeert dus in de mogelijkheid om maatregelen te nemen zodat hij toch tijdig op zijn werk zou geraken.

Thuiswerk

Werkt je werknemer regelmatig van thuis, dan kan hij uiteraard gewoon zijn thuiswerk uitvoeren en heeft hij recht op loon.

Is thuiswerk niet gebruikelijk maar toch mogelijk, kan er beroep gedaan worden op de mogelijkheid van occasioneel telewerk.

Andere mogelijkheid

Een werknemer die geen enkel loonverlies wil lijden kan, met akkoord van de werkgever, een dag vakantie of inhaalrust nemen.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.