Sociale verkiezingen 2024 : het is nog steeds opletten geblazen om werknemers te ontslaan!

In onze nieuwsbrief van 29 november 2023 vestigden we uw aandacht op de start van de occulte periode in het kader van de sociale verkiezingen 2024.

Afhankelijk van de datum van de sociale verkiezingen is de occulte periode gestart tussen 14 en 27 januari 2024.

De occulte periode is de periode waarin de werknemers zich kandidaat kunnen stellen voor de sociale verkiezingen en een bijzondere ontslagbescherming genieten.

Als werkgever weet je gedurende 65 dagen niet welke medewerkers zich kandidaat zullen stellen, waardoor het afgeraden is om een werknemer eenzijdig te ontslaan.

Als werkgever loop je immers het risico een enorme schadevergoeding te moeten betalen die kan oplopen tot meer dan acht jaar loon.

De occulte periode loopt (liep) strikt gezien af van zodra de kandidatenlijsten bekend zijn gemaakt (nl. tussen 19 maart 2024 en 1 april 2024).

Echter, de vakbondsorganisaties kunnen in bepaalde gevallen een oorspronkelijk benoemde kandidaat nog vervangen door een andere kandidaat.

Dit betekent dat de occulte periode eigenlijk pas afloopt tussen 29 april 2024 en 13 mei 2024.

Tot deze datum loopt de werkgever nog steeds het risico dat hij een werknemer ontslaat die beschermd is, terwijl hij daarover niet is ingelicht.

Het is pas op dag X+77 dat de kandidatenlijsten worden afgesloten en definitief zijn.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.