Schorsing van de opzeggingstermijn bij tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van de oorlog in Oekraïne: toepassingsgebied?

Momenteel is er onduidelijkheid over het toepassingsgebied van de regeling van de schorsing van de opzeggingstermijn bij tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van de oorlog in Oekraïne.

De regeling omtrent de schorsing is namelijk opgenomen in de ‘Wet van 8 mei 2022 houdende verlenging van diverse arbeidsrechtelijke maatregelen ten behoeve van de zorgsector en het onderwijs in het raam van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, met betrekking tot de schorsing van de door de werkgever gegeven opzeggingstermijn tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van de oorlogssituatie in Oekraïne en met betrekking tot het scholingsbeding’. Deze wet is enkel van toepassing op werkgevers uit de zorgsector en het onderwijs.

Deze regeling trad voor de zorg- en onderwijssector in werking op 10 juni 2022, voor de opzeggingstermijnen die aanvingen na 1 april 2022.

In alle andere sectoren loopt de opzeggingstermijn (voorlopig) dus gewoon verder tijdens een periode van schorsing door tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van de oorlog in Oekraïne.

De tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van de oorlog in Oekraïne eindigt sowieso op 30 juni 2022.

Bron: Wet van 8 mei 2022 houdende verlenging van diverse arbeidsrechtelijke maatregelen ten behoeve van de zorgsector en het onderwijs in het raam van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, met betrekking tot de schorsing van de door de werkgever gegeven opzeggingstermijn tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van de oorlogssituatie in Oekraïne en met betrekking tot het scholingsbeding, BS 10 juni 2022.


Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.