Reminder - Bijkomende verplichting vanaf 1 april 2024 voor de vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing (BV) voor nacht-, ploegen- en volcontinu arbeid

Het systeem van vrijstelling doorstorting BV in het kader van nacht-, ploegen- en volcontinu arbeid heeft de laatste jaren wat wijzigingen doorstaan. Daar komt nu zoals we u al eerder lieten weten  nog een bijkomende verplichting bij.

Een van de vereisten om dit systeem te kunnen toepassen, is dat er een premie wordt toegekend voor nacht-, ploegen- en volcontinu arbeid. Die premie moet voldoende hoog zijn:

  • Aan de werknemers, die in een ploegen- of een volcontinusysteem werken, moet een ploegenpremie worden betaald van minimum 2% van het contractueel bruto uurloon.

  • De minimale premie voor het verrichten van nachtprestaties moet 12% van het contractueel bruto uurloon bedragen.

Wat moet u als werkgever ondernemen?
  1. Bent u actief in de bouwsector of sectoren waar werken in onroerende staat worden verricht? U hoeft niets te doen aangezien u als onderneming beroep kan doen op de specifieke vrijstelling voor werken in onroerende staat en de bijkomende regels die van toepassing zijn vanaf 01/04/2024 gelden niet voor die specifieke vrijstelling.

  2. Bent u actief in een andere sector? Dan moet worden nagegaan of er een sectorale CAO is.

  • Indien er een sectorale CAO is en u kent geen andere (hogere) bedragen toe, dan hoeft u niets te doen.

  • Indien er geen sectorale CAO is of u kent hogere bedragen toe, dan moet u de regeling die op uw onderneming van toepassing is opnemen in een ondernemingscao, arbeidsreglement of in de arbeidsovereenkomst met de werknemers. Een model van deze documenten kan opgevraagd worden bij de juridische dienst.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.