Ramadan op de werkplek

Op 11 maart 2024 is de Ramadan gestart. Het gaat over een vastenperiode die loopt waarschijnlijk tot 9 april 2024 (aangezien dit mede bepaald wordt door de stand van de maan kan dit afwijken).

Ramadan is een periode waarbij leden van de moslimgemeenschap tussen zonsopgang en zonsondergang vasten. Aangezien er ook werknemers deelnemen aan deze vastenperiode, willen we u alvast informeren over hoe u daarmee kan omgaan.

Een werkgever is wettelijk niet verplicht om rekening te houden met de Ramadan. Een werknemer heeft zich in een contract verbonden tot het uitvoeren van overeengekomen werk en als de werknemer geen vakantiedagen wenst op te nemen, dan zal die ook zoals elke andere werknemer de normale arbeidsprestaties moeten leveren.

U kan als werkgever in onderling overleg met uw werknemer tijdelijk het uurrooster of het takenpakket aanpassen zodat dit meer compatibel is met de Ramadan maar geen van beide partijen kan hiertoe verplicht worden.

Het kan als werkgever zeker nuttig zijn om contact op te nemen met uw arbeidsgeneeskundige dienst om desgevallend een bijkomende veiligheidscheck te doen.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.