PC 124 terugbetaling gewaarborgd loon

De regels voor de terugbetaling van het gewaarborgd loon aan bouwwerkgevers met minder dan 20 werknemers zijn aangepast aan de nieuwe regels over het medische attest.

Algemene regel bezorgen medische attest

Sinds 28 november 2022 moet een werknemer geen medisch attest meer bezorgen voor een ziekte van 1 dag.  Elk kalenderjaar kan hij hiervan maximaal 3 keer gebruik maken.  Werkgever met minder dan 50 werknemers kunnen afwijken van deze algemene regel mits ze dit opnemen in een cao of het arbeidsreglement.

Terugbetaling gewaarborgd loon bij ziekte of ongeval van gemeen recht – PC 124

In de bouwsector kunnen de werkgevers met minder dan 20 werknemers (arbeiders, bedienden en leerlingen!), de terugbetaling bekomen van het aan hun arbeiders uitbetaald gewaarborgd loon ten belope van 94,81% wegens ziekte of ongeval van gemeen recht en van de eventueel gemaakte kosten van geneeskundige controle, mits zij daartoe (kosteloos) aansluiten bij een Patronale Vereveningsdienst.

Om die terugbetaling te bekomen moet de werkgever een geneeskundig attest bezorgen waarin de arbeidsongeschiktheid en de duur ervan worden bevestigd. Dat attest moet binnen de 5 werkdagen, te tellen vanaf de begindatum ziekte zoals vermeld op het medisch attest, te worden overgemaakt aan de PVD waarbij de onderneming is aangesloten.

De bouwsector vulde deze cao nu aan (cao 20/4/23): de werkgever met minder dan 20 werknemers, die geen medisch attest meer vereist voor de eerste ziektedag (max. 3 keer per kalenderjaar) kan nu ook een terugbetaling bekomen.  Hij doet daarvoor een melding.  Deze melding dient binnen de 2 werkdagen volgend op de ziektedag schriftelijk te worden overgemaakt aan de PVD waarbij de onderneming is aangesloten.

Evaluatie

Eind april 2024 evalueren de sociale partners deze terugbetaling van het gewaarborgd loon voor de dagen arbeidsongeschiktheid die louter gedekt zijn door een melding van de werkgever.  Men zal dan bepalen of de terugbetaling van het gewaarborgd loon voor deze dagen nadien kan verdergezet worden, rekening houdend met onder meer de financiering van het stelsel.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.