Opt-Out Flexijobs - PC 144 - 144.02 - PC145 (met uitzondering van PC 145.04)

De Belgische regering besliste eind vorig jaar om te sleutelen aan het systeem van de flexi-jobs. Zo werd er voorzien in een aanzienlijke uitbreiding van sectoren waarin met flexi-jobs kan inschakelen.

In deze sectoren kunnen de sociale partners ervoor opteren om de flexi-jobs volledig of gedeeltelijk niet meer toe te staan (opt-out). Na deze beslissing kunnen ze beslissen om deze opnieuw (al dan niet gedeeltelijk) toe te laten.

Toelatingen (opt-in) of uitsluitingen (opt-out) worden pas actief via een jaarlijks te nemen koninklijk besluit dat in werking treedt op 1 januari van het volgende jaar.

Er wordt voorzien in een overgangsmaatregel die bepaalt dat, in 2024, toelatingen op kwartaalbasis in plaats van op jaarbasis mogelijk zijn.

Bijgevolg heeft de wetgever ervoor gezorgd dat de sectoren waar flexi-jobs mogelijk zijn elk kwartaal van 2024 kunnen veranderen, en vanaf 2025 elk jaar kunnen veranderen.

In de land- en tuinbouw werd een sectorale cao opgemaakt om flexi-jobs uit te sluiten in de landbouw (PC 144), de vlassector (PC 144.02) en de productiesectoren van de tuinbouw (PC 145). In de parken en tuinen (PSC 145.04) blijven flexi-jobs mogelijk.

Deze beslissing zal pas uitwerking krijgen op 1 april 2024 nadat het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.