Nieuw Pakket Maatregelen Vlaamse Regering om Buitenlands Talent aan te Trekken en Misbruik te Bestrijden

De Vlaamse regering heeft een pakket maatregelen aangekondigd om het aantrekken van buitenlands talent te vergemakkelijken en tegelijkertijd misbruik en oneigenlijke economische migratie aan te pakken.

Met als doel om de structurele tekorten op de arbeidsmarkt aan te vullen, lanceert de regering een reeks initiatieven die bedrijven moeten helpen bij het aanwerven van geschikte werkkrachten uit het buitenland. Deze maatregelen worden ondersteund door een gedeeltelijke omzetting van de herziene richtlijn Europese blauwe kaart en wijzigingen aan de omzetting van de Europese richtlijn met betrekking tot de toegang en het verblijf van seizoenarbeiders.

Het pakket omvat verschillende strategieën, waaronder:
  1. Een dynamische update van de knelpuntberoepenlijst voor middengeschoolde functies, waardoor deze sneller kan worden herzien om te kunnen anticiperen op veranderingen in de arbeidsmarkt.

  2. De mogelijkheid voor buitenlandse leerkrachten om als hooggeschoolden aan de slag te gaan in het Vlaamse onderwijs, met een aangepast minimumloonbarema om concurrentievervalsing te voorkomen.

  3. Toegang tot flexijobs voor houders van een gecombineerde vergunning, zonder de noodzaak voor de tweede werkgever om een nieuwe toelating tot arbeid aan te vragen.

  4. Uitbreiding van de activiteiten die hooggeschoolden en onderzoekers kunnen uitvoeren zonder dat de tweede werkgever een nieuwe toelating moet aanvragen.

Tegelijkertijd worden er ook maatregelen genomen om misbruik en oneigenlijke economische migratie tegen te gaan:
  1. Versterking van het concentrische model, waarbij aanvragen voor functies buiten de ruime knelpuntberoepenlijst van de VDAB als onontvankelijk worden verklaard omdat er voor deze functies een vermoeden geldt dat er voldoende arbeidskrachten zijn op onze arbeidsmarkt.

  2. Beperking van de aanwerving van buitenlandse werknemers tot vacatures van functies op de ruime knelpuntberoepenlijst van de VDAB, met strenge eisen aan het aantonen van de inspanningen om de eigen arbeidsreserve te benutten. Als bewijs daarvoor moet de vacature vermelden dat ze geruime tijd (9 weken) werd verspreid via de plaatselijke arbeidsbemiddelingsdiensten in België.

  3. Invoering van extra garanties om de economische meerwaarde van buitenlandse arbeidskrachten te waarborgen, inclusief screening van de bedrijfsactiviteit van werkgevers en eisen aan de tewerkstellingsduur van buitenlandse werknemers. Zo moet een buitenlandse werknemer voor minimum 80% worden tewerkgesteld, bijkomend kunnen er extra bewijzen worden gevraagd m.b.t. de kwalificatie en ervaring van de buitenlandse werknemer.

  4. Versterking van de controle op de naleving van tewerkstellingsvoorwaarden en arbeidsbemiddelingsregels door onder meer de weigerings- en intrekkingsgronden te verfijnen.

Deze maatregelen markeren een belangrijke stap van de Vlaamse regering in haar streven naar een evenwichtig en effectief migratiebeleid, dat de economische behoeften van de regio ondersteunt en tegelijkertijd zorgt voor een eerlijke en transparante arbeidsmarkt.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.