Nieuw in 2022: De jobbonus

De Vlaamse regering voert in 2022 een jobbonus in voor werknemers met een laag brutomaandloon. Met deze premie wil ze werklozen aanmoedigen om werk te zoeken en wie weinig verdient extra stimuleren om aan de slag te blijven. Werken moet lonender worden dan niet werken.

De jobbonus is een jaarlijkse bonus bedoeld voor voltijdse werknemers, gedomicilieerd in het Vlaams Gewest met een brutomaandloon lager dan 2.500 euro.

  • Wie voltijds minder dan 1.800 bruto per maand verdient ontvangt de maximale premie van 600 euro.

  • Voor wie voltijds tussen de 1.800 en 2.500 euro bruto per maand ontvangt zal de premie variëren tussen 600 en 20 euro. (Hoe lager het loon, hoe hoger de premie)

Om te vermijden dat een deel van het toegekende voordeel fiscaal wordt afgeroomd, wordt een vrijstelling gevraagd aan de federale wetgever.

Jobbonus + voor ondernemers

De Vlaamse regering voert, naast de jobbonus voor werknemers, in 2022 een starterspremie in voor (beginnende) ondernemers.

Werknemers met een brutomaandloon van 2.500 euro of minder krijgen bij de overstap naar het ondernemerschap maximaal twee keer een premie van 600 euro. Deze maatregel geldt ook voor wie als loontrekkende al zelfstandige in bijberoep is en de overstap wil maken naar voltijds ondernemen. Zo wil de Vlaamse Regering ondernemerschap stimuleren.

Het ‘Basisdecreet jobbonus’ verscheen op 8 juni 2022 in het Belgisch Staatsblad. De voorwaarden worden daar uitgebreid besproken. U kunt dit decreet hier terugvinden: Moniteur Belge - Belgisch Staatsblad (fgov.be)

Bron: 

https://www.vlaanderen.be/jobbonus

https://www.vlaanderen.be/departement-werk-sociale-economie/nieuwsberichten/naast-de-vlaamse-jobbonus-de-jobbonus-voor-ondernemers

Moniteur Belge - Belgisch Staatsblad (fgov.be)

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.