Mijn (langdurig) zieke werknemer wil vroeger komen werken. Wat nu?

Veel bedrijven worden met langdurig ziekteverzuim geconfronteerd. Vanuit politieke hoek heeft men eind vorig jaar besloten om meer in te zetten op de terugkeer van werknemers naar de arbeidsmarkt. Via het systeem van gedeeltelijke of progressieve werkhervatting kan een werknemer terug opstarten na een ziekteperiode.

Gedeeltelijke werkhervatting binnen een re-integratietraject

Werknemers of hun werkgever kunnen een re-integratietraject opstarten bij de arbeidsgeneeskundige dienst.

De werkgever kan dit echter wel maar opstarten nadat de werknemer 3 maand arbeidsongeschikt is gebleken of wanneer de werknemer een attest van definitieve arbeidsongeschiktheid heeft bezorgd.

De arbeidsgeneesheer (PAA) nodigt de werknemer uit voor een gezondheidsbeoordeling.

Binnen de termijn van 49 kalenderdagen na ontvangst van het re-integratieverzoek bezorgt de arbeidsgeneesheer de werkgever en de werknemer het formulier met één van de 3 mogelijke re-integratiebeoordelingen:

  • A) de werknemer kan (op termijn) zijn overeengekomen werk opnieuw uitoefenen en kan intussen ander of aangepast werk uitvoeren. De PAA noteert op het formulier de voorwaarden en modaliteiten waaraan het aangepast of ander werk, en eventueel de werkpost, in tussentijd moet(en) beantwoorden, op basis van de huidige gezondheidstoestand en de mogelijkheden van de werknemer.

  • B) de werknemer is definitief ongeschikt voor het overeengekomen werk en kan wel nog ander of aangepast werk doen (eventueel via een progressief traject). De PAA noteert op het formulier de voorwaarden en modaliteiten waaraan het aangepast of ander werk, en eventueel de werkpost, in tussentijd moet(en) beantwoorden, op basis van de huidige gezondheidstoestand en de mogelijkheden van de werknemer.

  • C) het is om medische redenen niet opportuun om een re-integratietraject op te starten (vb. nog operatie in aantocht). Dit brengt het einde van het re-integratietraject met zich mee. Het re-integratietraject kan pas ten vroegste na 3 maanden opnieuw worden opgestart (tenzij de PAAA goede redenen heeft om geen 3 maanden te wachten)

Bij een re-integratiebeoordeling A of B, dient de werkgever een re-integratieplan op te maken of, indien geen re-integratie mogelijk is, een motiveringsverslag. Is de werknemer akkoord, dan tekent hij voor akkoord en kan het plan worden uitgevoerd.

Gedeeltelijke werkhervatting buiten een re-integratietraject

De werknemer kan u vragen om buiten het re-integratietraject het werk te hervatten. Het is aan te raden om dit alleen maar te doen met toestemming van de adviserend arts van de mutualiteit omdat de werknemer anders zijn recht op arbeidsongeschiktheidsuitkering kan verliezen.

In veel gevallen geeft de mutualiteit aan met wat voor werkhervatting ze zich akkoord verklaren en kan men op basis daarvan een bijlage bij de arbeidsovereenkomst opstellen.

In die bijlage wordt dan het aangepaste werk/uurrooster besproken en de (eventuele) proratisering van het loon.

Kan een werkgever de werkhervatting weigeren?

Ja maar men doet dit best niet lichtzinnig aangezien de rechtspraak vereist dat men elk verzoek tot aangepast werk ernstig bestudeert en de arbeidsarts eventueel inschakelt. Men kan dus enkel weigeren als er gegronde redenen zijn.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.