Kostenforfait RSZ – verhoging forfait kledijkosten

Voor kleinere onkosten, die moeilijk te bewijzen zijn, aanvaardt de RSZ een forfaitaire raming. In haar administratieve instructies publiceert de RSZ een tabel met de verschillende posten met hierbij de bedragen en de voorwaarden waaronder deze forfaits kunnen worden toegepast.

Het toegekende forfait dient plausibel te zijn voor de werknemer in het kader van zijn functieomschrijving en werkomstandigheden. Bovendien moet de werkgever, op vraag van de RSZ, zijn kostenvergoedingsbeleid kunnen motiveren, bijvoorbeeld door geschreven documenten (vb. bijlage bij arbeidsovereenkomst).


De bedragen in de tabel van de RSZ zijn maximumbedragen. Als de werkgever van mening is dat de kosten die de werknemers maken hoger zijn dan deze forfaitaire bedragen, kan hij de werkelijke kosten bewijzen. Voor eenzelfde type kosten mag de werkgever de beide systemen, reële kosten en forfaitaire kosten, evenwel niet samen gebruiken.

 

In de tabel van de RSZ zijn ook enkele posten omtrent kledijkosten opgenomen. Deze kledijkosten, zowel werkkledij in de strikte zin van het woord (overalls, veiligheidsschoenen, ...) of andere kledij die door de werkgever wordt opgelegd en die niet als gewone stadskledij kan worden gedragen (uniform, ...), worden thans opgetrokken voor het eerste kwartaal 2023.

Aankoop van werkkledij

2,04 EUR/dag

- het gaat alleen om werkkledij in de strikte zin van het woord (overalls, veiligheidsschoenen, ...) of andere kledij die door de werkgever wordt opgelegd en die niet als gewone stads- of vrijetijdskledij kan worden gedragen (uniform, ...).

Onderhoud van werkkledij

2,04 EUR/dag

- het gaat alleen om werkkledij in de strikte zin van het woord (overalls, veiligheidsschoenen, ...) of andere kledij die door de werkgever wordt opgelegd en die niet als gewone stads- of vrijetijdskledij kan worden gedragen (uniform, ...).

Onderhoud en slijtage van kledij van de werknemer

1,02 EUR/dag

- betreft kledij (jeans, t-shirts,...) en onderkledij die veelvuldig gewassen moet worden wegens de vuile werkomstandigheden.

De kostenforfaits voor de aankoop van werkkledij en voor het onderhoud worden verhoogd van 1,84 euro tot 2,04 euro per dag.

Het forfait voor onderhoud en slijtage van kledij van de werknemer wordt verhoogd van 0,93 euro tot 1,02 euro per dag. Dit forfait betreft kledij (jeans, T-shirts,...) en onderkledij die veelvuldig gewassen moet worden wegens de vuile werkomstandigheden.


Bovendien mogen in geen enkel geval de kosten van de werknemers dubbel terugbetaald worden. De RSZ aanvaardt het gebruik van de forfaits dan ook alleen maar op voorwaarde dat dezelfde kosten niet ook op een andere manier terugbetaald worden. De werkgever mag met andere woorden geen kledij verstrekken én een vergoeding toekennen.

Bron:  Administratieve instructies RSZ - 2023/1

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.