Is het te koud om te werken? Tijdelijke werkloosheid omwille van slecht weer kan de oplossing zijn.

Wanneer is het slecht weer?

Onder slecht weer worden ongunstige weeromstandigheden verstaan die van die aard zijn dat zij de uitvoering van het werk onmogelijk maken. Wanneer de werkzaamheden door het slechte weer enkel bemoeilijkt worden of het rendement daalt, kunt u geen tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer invoeren.

Wie kan u op tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer plaatsen?

Tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer kan worden ingevoerd voor:

  • arbeiders;

  • uitzendarbeiders;

  • de leerlingen;

Welke formaliteiten moet u in orde brengen?
Verwittigen van werknemers

De werkgever moet de werknemers op tijd verwittigen dat zij zich niet op het werk moeten aanmelden.

Een werkgever in de bouwsector mag bij aankomst van de werknemers op het werk nog beslissen dat er niet gewerkt kan worden omwille van slecht weer.

Verwittigen RVA

De werkgever moet ook de RVA verwittigen dat men tijdelijke werkloosheid omwille van slecht weer gaat inroepen. Enkel wanneer men gedurende de betrokken kalendermaand al een mededeling hebt gedaan van een eerste effectieve werkloosheidsdag door werkgebrek om economische oorzaken of om wille van een technische stoornis, moet men dat niet meer doen.

Afleveren formulier C3.2A

U moet, op eigen initiatief, ten laatste op de eerste effectieve werkloosheidsdag van de maand, vóór het normale aanvangsuur van het werk, aan elke arbeider die u tijdelijk werkloos stelt een controleformulier tijdelijke werkloosheid C3.2A afleveren.

De werknemer moet het formulier steeds in zijn bezit hebben vanaf de eerste effectieve werkloosheidsdag tot het einde van de maand en het document invullen conform de instructies die daarop vermeld staan.

Op het einde van de maand moet de arbeider zijn controleformulier C3.2A indienen bij zijn uitbetalingsinstelling (HVW, ACLVB, ACV, ABVV).

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.