Invoering sectoraal aanvullend pensioen voor de bedienden van de bouwsector

Arbeiders in de bouwsector bouwen op heden reeds aanvullend pensioen op in het sectoraal aanvullend pensioenplan, het Constructo plan.

Vanaf 1 januari 2023 wordt voor de bedienden die actief zijn in de bouwsector en tewerkgesteld worden onder het aanvullend paritair comité voor de bedienden (PC200), het sectoraal aanvullend pensioenplan bouwbedienden ingevoerd, het SAP Bouwbedienden. Dit is een eerste stap in het kader van de harmonisatie van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden. 

Op 1 januari 2023 bedraagt de patronale bijdrage 1,30% van het aan RSZ- bijdrages onderworpen loon vermenigvuldig met 1,0368. De eerste inning zal gebeuren vanaf 1 januari 2024. Doordat de inning pas een jaar later start dan de invoering van de bijdrage, zal gedurende het eerste jaar de bijdrage uitzonderlijk 2,6% zijn.  

Is deze communicatie op u van toepassing?

  • U stelt geen bedienden tewerk? U dient niets te ondernemen.

  • U stelt enkel werklieden tewerk? U dient niets te ondernemen.

  • U stelt enkel bedienden tewerk die ressorteren onder een ander paritair comité dan PC 200? U dient niets te ondernemen. Indien u echter nu, dan wel later, deel uitmaakt van een technische bedrijfseenheid met een andere onderneming die arbeiders tewerkstelt in de bouwsector, dan dient u ons dit te melden. 

  • U stelt bedienden tewerk binnen dezelfde technische bedrijfseenheid waar ook arbeiders uit de bouwsector werken? Lees verder!

  • Informeer ons zowel nu als later, over alle wijzigingen die een invloed op het RSZ- kengetal van uw bedienden zouden kunnen hebben. Het betreft de situaties waarin u opnieuw werklieden in dienst zou nemen, of waarin u niet langer arbeiders PC 124 in dienst zou hebben.

U stelt bedienden tewerk binnen dezelfde technische bedrijfseenheid / binnen dezelfde onderneming waar ook arbeiders uit de bouwsector werken. Er kunnen zich drie mogelijke scenario’s voordoen:

A.      Alle arbeiders ressorteren onder PC 124 én u hebt geen pensioenplan of groepsverzekering voor uw bedienden

De bedienden die in de onderneming worden tewerkgesteld worden automatisch als bouwbedienden beschouwd. Ze worden verplicht aangesloten bij het plan SAP- bouwbedienden. Dit plan voorziet in een aanvullend pensioen en overlijdensdekking bij een overlijden voor de ingang van het pensioen.

Als erkend sociaal secretariaat kregen wij van de RSZ de nodige gegevens om deze werknemers in de DMFA vanaf 1 januari 2023 aan te geven onder de RSZ kengetallen 024, 026, 044 of 054.    

B.      U hebt voor alle bedienen actief in de bouwactiviteit reeds één of meerdere pensioenplannen of groepsverzekering

Indien het pensioenplan/ groepsverzekering minstens gelijkwaardig is aan het plan SAP bouwbedienden én het van toepassing is op al uw bouwbedienden, dan bent u niet verplicht om deel te nemen aan het plan voor de SAP Bouwbedienden.

Let wel! U dient hiervoor ten laatste op 01/06/2023 een ingevulde en ondertekende verklaring als werkgever, vergezeld van een actuarieel attest (op te vragen bij uw makelaar, bij uw verzekeraar of uw pensioenfonds) aangetekend te versturen naar het Fonds voor Bestaanszekerheid voor de Aanvullende Pensioenen Bouwbedrijf- fbzp- fsep Constructiv, Koningstraat 132 bus 3, 1000 Brussel. De documenten die u dient in te vullen kan u terugvinden op pensiob.be.

C.      Bijzondere situatie: er zijn verschillende paritaire comités voor de werklieden 

Indien er voor de werklieden verschillende paritaire comités van toepassing zijn, dan zal het sectoraal aanvullend pensioen enkel van toepassing zijn indien de desbetreffende bedienden aanzien worden als bouwbedienden. Hiervoor dient de DMFA aangifte van het eerste kwartaal 2022 te worden bekeken. Indien er op dat ogenblik meer arbeiders worden tewerkgesteld onder PC 124 dan onder het andere paritaire comité van de arbeiders, dan worden de bedienden aanzien als bouwbedienden. Indien er meer arbeiders onder een andere sector worden tewerkgesteld dan onder de bouwsector dan zullen de bedienden niet worden aanzien als bouwbedienden.

Als sociaal secretariaat kregen wij van de RSZ de nodige gegevens om deze werknemers vanaf 1 januari 2023 aan te geven onder de RSZ kengetallen 024, 026, 044 of 054 in de DMFA. Indien u evenwel voor deze bedienden één of meerdere pensioenplannen of groepsverzekeringen hebt afgesloten dan dient ten laatste op 01/06/2023 een ingevulde en ondertekende verklaring als werkgever, vergezeld van een actuarieel attest (op te vragen bij uw makelaar, bij uw verzekeraar of uw pensioenfonds) aangetekend te versturen naar het Fonds voor Bestaanszekerheid voor de Aanvullende Pensioenen Bouwbedrijf- fbzp- fsep Constructiv, Koningstraat 132 bus 3, 1000 Brussel. De documenten die u dient in te vullen kan u terugvinden op pensiob.be.

Wenst u meer te weten? www.constructiv.be

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.