Het Grondwettelijk Hof verduidelijkt de voorwaarden voor het fiscale voordeel voor nacht- en ploegenarbeid

Bedrijven kunnen een fiscaal voordeel genieten wanneer ze nacht-en ploegenarbeid organiseren. Het fiscaal voordeel bestaat erin dat ze een deel van de ingehouden bedrijfsvoorheffing niet moeten doorstorten aan de schatkist.

Tot voor het arrest was vereist dat de ploegen min of meer even groot moesten zijn om van ploegenarbeid te kunnen spreken. Er werd daarbij door de fiscus een marge van 10 tot 15% toegestaan. Als de ochtendploeg bijvoorbeeld 100 werknemers telt, kan de namiddagploeg 110 werknemers tellen.

In de praktijk was het echter zo dat bedrijven met een veel grotere marge ook gebruik wilden maken van deze vrijstelling. Het ging dan bijvoorbeeld om bedrijven waarbij de ene ploeg bijna de helft meer werk verzette als de andere ploeg.

Gisteren heeft het Grondwettelijk Hof in zijn arrest bevestigd dat het niet discriminatoir is om te stellen dat de vrijstelling enkel kan gelden in bedrijven waarbij ploegen hetzelfde werk moeten doen qua inhoud en qua omvang.

Voorlopig is het nog afwachten op een reactie van de fiscus en dan vooral om te kijken of ze de marge van 10 tot 15% nog gaan blijven hanteren aangezien dit wel strijdig is met een strakke interpretatie van het arrest.

Bron: artikel in De Tijd en persbericht betreffende ARREST 21/2024

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.