Flexi-loon vanaf 01/01/2024

De regering besliste tijdens het opmaken van de begroting om de wetgeving inzake flexi-jobs aan te passen. Hierdoor zijn er een aantal zaken waarmee u dient rekening te houden wanneer u iemand wilt tewerkstellen als flexi vanaf 01/01/2024.

De wetswijziging zorgt er in de eerste plaats voor dat het aantal sectoren waarin flexi-jobs mogelijk zijn sterk is uitgebreid. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag naar een nieuwsbericht dat eerder al op onze website verscheen. U kan het artikel raadplegen via deze link: https://hdi-wijhelpen.be/nl/nieuws/aanpassingen-en-uitbreiding-van-de-regeling-inzake-flexi-jobs.

Een bijkomende belangrijke wijziging is dat het niet langer zal mogelijk zijn om een flexi-job uit te oefenen binnen een onderneming die verbonden is met een vennootschap waar de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft voor een tewerkstelling van minstens 80%. U kan over deze wijziging meer lezen in het boven vermelde artikel.

Indien u twijfelt of uw onderneming flexi’s kan inzetten, kan u steeds contact opnemen met uw dossierbeheerder.

In dit nieuwsbericht wensen wij dieper in te gaan op een andere belangrijke wijziging, namelijk het ‘nieuwe’ flexi-loon.

1. Situatie voor 01/01/2024

Tot 31/12/2023 werd er een minimum flexi-loon vastgelegd dat van toepassing was op alle sectoren (met uitzondering van de zorgsector).

Vanaf 01/11/2023 was het minimum flexi-basisloon vastgelegd op 11,19 EUR/uur, op dit bedrag was nog een flexivakantiegeld van 7, 67% verschuldigd waardoor het totale minimum flexi-loon 12,05 EUR/uur bedroeg. Voor de zorgsector (pc330) werd er een afzonderlijk minimum flexi-basisloon vastgelegd van 15,39 EUR/uur, dit kwam neer op een totaal minimum flexi-loon van 15,39 EUR/uur.

Door de recente wetswijziging zal er niet langer één uniform minimum flexi-loon zijn.

2. Situatie vanaf 01/01/2024
2.1 Flexi-basisloon

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen:

  • De horecasector (PC302): Het basisloon dat de werkgever toekent, moet minimum 11,19 EUR/uur (sinds 1/11/2023) bedragen. Het totaal flexi-loon (incl. flexi-vakantieloon) zal dus 12,05 EUR/uur bedragen.

  • Alle overige sectoren (met inbegrip van de sector van de gezondheidszorg): flexi-basisloon moet minstens gelijk zijn aan het brutobedrag van het baremieke loon dat van toepassing is voor de uitgeoefende functie. Indien er geen baremiek salaris werd vastgelegd, dan moet het minstens gelijk zijn aan het GGMMI.

Het minimum flexi-basisloon zal worden uitgedrukt in een uurloon, wat inhoudt dat het op maandelijkse basis vastgelegde baremieke salaris of GGMMI in een uurloon moeten worden omgezet.

2.2 Flexi-vakantiegeld

Op dit flexi-basisloon is eveneens een flexi-vakantiegeld van 7,67% verschuldigd.

2.3 Maximum flexi-loon

Om te vermijden dat gespecialiseerde werknemers die een zeer hoog uurloon ontvangen een flexi-job doen, zal het flexi-basisloon (met inbegrip van de vergoedingen, premies en voordelen) voortaan niet meer mogen bedragen dan 150% van het minimumbasisloon van de betreffende sector of van het GGMMI.

2.4 Jaarlijks plafond

Er wordt een jaarlijks fiscaal plafond ingesteld van € 12.000 op inkomsten uit flexi-jobs, met een uitzondering voor gepensioneerden. Boven dit bedrag is er geen fiscale vrijstelling meer.

3. Praktisch
3.1 Minimumloon

Bij de tewerkstelling van flexi’s zal u er in de toekomst rekening mee moeten houden dat u het correcte minimumloon respecteert. Dit loon moet ook worden opgenomen in de raamovereenkomst van de flexi-medewerker. U vindt de raamovereenkomst hier.

Indien u op dezelfde dag twee flexi’s inschrijft met een verschillende functie, is het mogelijk dat er voor de twee personen een ander minimumloon van toepassing is.

Bij twijfel kan u contact opnemen met uw dossierbeheerder, zij kunnen u helpen met het bepalen van het correcte loon. Om een vlotte loonverwerking te garanderen vragen wij ook om bij het doorgeven van de maandelijkse prestaties duidelijk aan te geven welke functie elke flexi-medewerker heeft alsook het bijhorende loon (inclusief flexi-vakantiegeld).

3.2 Dimona

De regels omtrent het aangeven van de dimona bleven ongewijzigd. Toch herhalen we kort eens de principes voor de werkgever die voor het eerst gebruik wensen te maken van de flexi-statuut. Foutieve of laattijdige aangiftes worden niet aanvaard en zullen aanleiding geven tot verhoogde bijdragen t.a.v. de werkgever maar ook een minder voordelig statuut voor de betrokken medewerkers.

De effectieve tewerkstelling in een flexi-job wordt geregeld via een schriftelijke of mondelinge arbeidsovereenkomst van bepaalde duur/werk. Afhankelijk van het type arbeidsovereenkomst moet u verschillende regels volgen voor de correcte aangifte van de Dimona:

  • Indien schriftelijke overeenkomst: Dimona per overeenkomst en per kwartaal

  • Indien mondelinge overeenkomst: Dimona per dag (voor aanvang van de dagprestatie) met vermelding van begin- en eindduur van de arbeidsprestaties

3.2.1 Eservices

Via ons online platform “Eservices” is het reeds mogelijk om dimona’s uit te voeren voor ondernemingen die sinds 01/01/2024 binnen het toepassingsgebied van de flexi-arbeid vallen.

3.2.2 Officiënt

Indien u via Officiënt werkt vragen wij om in afwachting de dimona’s FLX voor nieuwe sectoren tijdig via de portaalsite RSZ te verrichten. Wij brengen u op de hoogte wanneer dimona’s voor flexi-medewerkers mogelijk zijn via Officiënt.

3.2.3 PC 140.01 (autobussen en autocars) en 140.05 (verhuizing)

Indien u onder het toepassingsgebied van pc 140.01 of 140.05 valt moet u voorlopig het paritair comité XXX aanduiden.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.