Einde versoepelde procedure werkloosheid corona vanaf 01/07/2022

Er komt een einde aan de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het federale kernkabinet had op 14 maart 2022 beslist om de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid te verlengen voor de periode van 01.04.2022 tot en met 30/06/2022. 

Vanaf 01/07/2022 zal moeten teruggegrepen worden naar de gebruikelijke procedures en verplichtingen.

Voor arbeiders

1. Voor arbeiders zal opnieuw een kennisgeving/aanvraag moeten gebeuren. De kennisgeving ten aanzien van RVA/Werknemers doet u ten laatste 7 kalenderdagen vóór de eerste werkloosheidsdag. Bij arbeiders in de bouwsector geldt een andere termijn nl. 4 werkdagen voor de eerste werkloosheidsdag.

Wij kunnen u helpen met deze aangifte indien u ons tijdig verwittigt.

2. Informeer de RVA maandelijks over de eerste effectieve werkloosheidsdag. Dat doet u elektronisch.

Wij kunnen de melding doen indien u ons tijdig verwittigt.

3. Bezorg opnieuw een C3.2A aan uw arbeiders. Vergeet ook het elektronisch validatieboek niet in te vullen.

4.  De concrete werkloosheidsdagen worden aan HDI- Wij Helpen VZW op de prestatiestaat doorgegeven aan de hand van de vermelding EW ofwel code 400.

Voor bedienden

Als u uw bedienden economisch werkloos wilt stellen, moet u onderstaande 8 stappen volgen:

1. Er moet een specifieke procedure worden gevolgd om erkend te worden als een onderneming in moeilijkheden, waarbij er een goedkeuring moet worden aangevraagd. Aantonen dat het gaat om een onderneming in moeilijkheden gebeurt meestal door het bewijs te leveren dat de onderneming een substantiële daling van de omzet of de productie kent met minstens 10% in 1 van de 4 kwartalen voorafgaand aan het eerste gebruik van de economische werkloosheid voor bedienden, vergeleken met de omzet of de productie in hetzelfde kwartaal in 1 van de 2 kalenderjaren voorafgaand aan de aanvraag. Eventueel kunt u ook aantonen dat uw arbeiders in het vorige kwartaal 10% van de totale arbeidsdagen economisch werkloos waren.

De daling van de omzet, de productie of de bestellingen moet u met uw boekhouder of financiële afdeling bekijken. HDI- Wij Helpen VZW beschikt immers niet over uw BTW-aangiftes.

2. Verzamel de bewijzen van de daling of het aantal werkloosheidsdagen en vul de C106A in.

U kunt tot 30 juni 2023 beroep doen op  CAO 159 om de economische werkloosheid van uw bedienden in te voeren. Duidt u die optie aan op de C106A, dan moet u geen ondernemingsplan opstellen of cao afsluiten.

De juridische dienst (juridischedienst@hdi.be) kan u helpen met het invullen van het C106A formulier. Indien u ons ook de bewijzen (10% daling) bezorgt, kunnen we de bewijzen + het C106A formulier aangetekend versturen. Gelieve dit geruime tijd op voorhand door te geven.

3. Verstuur de C106A samen met de bewijzen naar de RVA. Dat doet u aangetekend en ten laatste 14 dagen vóór de kennisgeving van de werkloosheid.

Bv. Is vrijdag 1 juli 2022 de eerste werkloosheidsdag in uw bedrijf? Dan verstuurt u de C106A ten laatste op donderdag 9 juni 2022.

U verstuurt de C106A en de bewijsstukken aangetekend naar het lokaal RVA-bureau dat verantwoordelijk is voor uw onderneming. U vindt de adressen onderaan deze pagina.

Tip: om de RVA zo snel mogelijk te informeren kunt u de C106A en de bewijsstukken tegelijk ook per mail versturen naar tijdelijkewerkloosheid.xx@rvaonem.fgov.be. U vervangt de xx door het werkloosheidsbureau dat verantwoordelijk is voor uw bedrijf. Is dat bijvoorbeeld Gent? Dan wordt dat tijdelijkewerkloosheid.gent@rvaonem.fgov.be.

Ook als u de C106A en de bewijsstukken per mail verstuurt, moet u die nog steeds aangetekend versturen. Een mail alleen is dus niet voldoende.

4. Ga na of u de arbeidsovereenkomst van uw bedienden volledig of gedeeltelijk wilt schorsen.

U kunt de arbeidsovereenkomst per kalenderjaar 16 weken volledig schorsen of 26 weken gedeeltelijk schorsen.

5. Informeer de RVA, uw bedienden en de overlegorganen in uw bedrijf over de werkloosheid. In die aangifte geeft u ook aan wanneer de arbeidsovereenkomst geschorst zal zijn. Dat doet u ten laatste 7 kalenderdagen vóór de eerste werkloosheidsdag.

U mag deze aangifte absoluut niet vergeten! Het versturen van de C106A alleen is niet voldoende. U moet ook deze aangifte doen, anders kan de werkloosheid geweigerd worden. Let op! De dag van de kennisgeving en de eerste werkloosheidsdag zelf tellen daarbij niet mee. Is vrijdag 1 juli de eerste werkloosheidsdag in uw bedrijf? Dan verstuurt u de kennisgeving ten laatste op donderdag 23 juni 2022.

Wij kunnen u helpen met deze aangifte indien u ons tijdig verwittigt.

6. Informeer de RVA maandelijks over de eerste effectieve werkloosheidsdag. Dat doet u elektronisch.

Wij kunnen de melding doen indien u ons tijdig verwittigt.

7. Bezorg opnieuw een C3.2A aan uw bedienden. Vergeet ook het elektronisch validatieboek niet in te vullen.

8. De concrete werkloosheidsdagen worden aan HDI- Wij Helpen VZW op de prestatiestaat doorgegeven aan de hand van de vermelding EW ofwel code 400. Uw dossierbeheerder zal dan conform de bepalingen in CAO 159 een supplement rekenen op de loonbrief van 5,63 EUR/werkloosheidsdag (behoudens sectorale afwijkingen).

Dit stappenplan is een verkorte weergave van de formaliteiten die moeten worden nageleefd. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de website van de RVA.

Sectoraal kunnen er ook afwijkingen zijn. Vergeet ook niet om rekening te houden met een verplichte werkweek. Aarzel niet om ons te contacteren in het geval van vragen of opmerkingen.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.