Een arbeidsongeval van een uitzendkracht telt mee in de berekening verzwaard risico

Arbeidsongevallen van uitzendkrachten worden voortaan meegenomen in de berekening die nagaat of er in een bepaalde onderneming al dan niet sprake is van een ‘onevenredig verzwaard risico op arbeidsongevallen’.

Men spreekt over zo’n verzwaard risico als
  • de risico-index van een onderneming over een periode van 3 jaar (‘de observatieperiode’) een bepaalde drempel overschrijdt. Meer concreet wanneer de risico-index van de onderneming op jaarbasis in het laatste kalenderjaar en in een ander kalenderjaar van de observatieperiode minstens 2 keer de risico-index van de activiteitensector bedraagt en minstens 5 keer de risico-index van de privésector; en

  • er in de loop van beide hogervermelde kalenderjaren minstens 2 arbeidsongevallen gebeurden en minstens 6 in de loop van de observatieperiode.

De risico-index is gelijk aan de som van de frequentie en de ernst van de arbeidsongevallen, gedeeld door het arbeidsvolume dat wordt uitgedrukt in voltijdse equivalenten.

Tot voor kort werden arbeidsongevallen van uitzendkrachten niet meegeteld maar dat heeft de wetgever nu veranderd.

Bron: Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 december 2008 tot uitvoering van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 in verband met de onevenredig verzwaarde risico's

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.