De verkiezingen komen er aan. Wat als mijn werknemer moet werken?

Op zondag 9 juni 2024 trekken we weer allemaal naar de stembus voor Europese, federale en regionale verkiezingen. Veel werkgevers stellen zich de vraag waar ze mee moeten rekening houden als hun personeel die dag moet werken.

1. Mijn werknemer moet werken op zondag 9 juni 2024

De verkiezingen die op 9 juni 2024 worden georganiseerd zijn verkiezingen waarvoor er in België een opkomstplicht is. De werknemer die moet werken, heeft dus de volgende opties:

  • De werknemer vraagt tijdig aan de werkgever om tijdens de uren te gaan stemmen. Voor de tijd dat de werknemer die dag afwezig is, krijgt die geen loon. De werknemer kan uiteraard ook altijd vakantie opnemen in overleg met de werkgever.

  • De werknemer geeft een volmacht aan iemand anders die dan in zijn of haar plaats gaat stemmen. Via deze link kan de werknemer de nodige volmachtdocumenten afprinten. De werkgever moet op deze documenten attesteren dat de werknemer om beroepsredenen in de onmogelijkheid verkeert om zich in het stembureau te melden.

2. Mijn werknemer wordt opgeroepen als voorzitter, secretaris of bijzitter

Een werknemer die wordt opgeroepen om te zetelen als voorzitter, secretaris of bijzitter moet dit tijdig laten weten aan zijn werkgever en indien de werkgever dit wenst ook het nodige bewijs bezorgen. De werkgever kan echter de afwezigheid niet weigeren.

In bepaalde gevallen heeft de werknemer recht op klein verlet (en dus behoud van loon):

  • Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdstembureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen: de nodige tijd;

  • Uitoefening van het ambt van bijzitter in een van de hoofdbureaus bij de verkiezing van het Europese Parlement: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.