Bijdrage in het 'terug naar het werk-fonds' bij eenzijdige beëindiging omwille van medische overmacht

Wat houdt de procedure medische overmacht in?

Een werkgever kan, voor zover er geen re-integratietraject lopende is voor de werknemer, na een periode van minstens 9 maanden onafgebroken arbeidsongeschiktheid vragen aan de preventieadviseur-arbeidsarts (PAAA) van de onderneming om na te gaan of de werknemer nog geschikt is voor de overeengekomen arbeid.

Hoe verloopt de procedure?

Na ontvangst van de kennisgeving zal de PAAA de werknemer uitnodigen en onderzoeken, ten vroegste 10 kalenderdagen na de kennisgeving. Tijdens dit onderzoek zal de PAAA nagaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten. Indien de werknemer het vraagt, zal de PAAA ook de mogelijkheden tot aangepast of ander werk onderzoeken.

De PAAA deelt zijn vaststelling mee per aangetekende zending aan de werknemer en de werkgever.

Indien de werknemer niet akkoord gaat met de vaststelling van zijn definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk kan hij hier binnen 21 kalenderdagen beroep tegen instellen. De termijn van 21 kalenderdagen vangt aan de dag na ontvangst van de beslissing. De vaststelling wordt geacht ontvangen te zijn op de derde werkdag na verzending.

Indien de werknemer dit gevraagd heeft, zal de werkgever, overeenkomstig de voorwaarden en modaliteiten bepaald door de PAAA, onderzoeken of aangepast of ander werk voor de werknemer in de praktijk mogelijk is in de onderneming, en desgevallend een plan voorstellen aan de werknemer.

Wanneer is een beëindiging wegens medische overmacht mogelijk?

De arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd wegens medische overmacht indien:

  • uit de beslissing van de PAAA (na afloop van de beroepstermijn) of het resultaat van de beroepsprocedure blijkt dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten

EN:

  • De werknemer heeft niet gevraagd om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken, desgevallend zijn er wel nog zeven kalenderdagen bedenktijd voor de werknemer; OF

  • De werknemer heeft wél gevraagd om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken maar de werkgever kan geen aangepast of ander werk aanbieden. De werkgever licht toe in een gemotiveerd verslag waarom het opmaken van een plan voor aangepast of ander werk technisch of objectief onmogelijk is of om gegronde redenen redelijkerwijze niet kan worden geëist. Dit verslag wordt aan de werknemer en de PAAA bezorgd; OF

  • De werknemer heeft wél gevraagd om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken en de werknemer heeft het door de werkgever aangeboden aangepast of ander werk geweigerd. De werkgever dient het plan aan de werknemer en de PAAA bezorgd te hebben.

Het louter voldaan zijn van deze voorwaarden brengt niet automatisch de beëindiging met zich mee. De beëindiging dient nog geformaliseerd te worden. Dit kan als volgt:

  • ofwel via wederzijds akkoord (bij akkoord van de werknemer) omwille van medische overmacht

  • ofwel eenzijdig door de werkgever via aangetekend schrijven van de werkgever. (*)

In dit laatste geval is de werkgever evenwel verplicht een outplacementaanbod te doen. Dit outplacementaanbod zal binnenkort door de wetgever worden vervangen door een betaling van 1.800,00 EUR in het ‘terug naar het werk-fonds’. De ministerraad van 9 februari 2024 heeft in tweede lezing het ontwerp KB goedgekeurd om een aantal bepalingen van de wetgeving rond het “Terug Naar Werk-fonds” uit te voeren.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.