Auteursrechtenvergoeding: deadline sociale regularisatie naar 31 december 2023

Eerder informeerden wij je reeds over de wijzigingen omtrent de auteursrechtenvergoeding. Sedert 1 januari 2023 is het toepassingsgebied namelijk verstrengd en de fiscaal voordelige regeling hervormd. Naast de fiscale hervorming was er ook een sociale hervorming. Onder bepaalde voorwaarden wordt de vergoeding van auteursrechten immers niet langer onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen.

Werkgevers die ten onrechte de auteursvergoedingen niet bij de RSZ hadden aangegeven, maar wel aan de personenbelasting als roerende inkomsten, konden dit voor de jaren 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022 alsnog regulariseren t.a.v. de RSZ. De regularisatie diende te gebeuren door een aangifte, van alle niet bij de RSZ aangegeven vergoedingen, bij de RSZ vóór 30 juni 2023. De periode waarin de aangifte bij de RSZ kan worden gedaan, wordt nu verlengd tot 31 december 2023. 

Deze aangifte zal geen aanleiding geven tot nabetaling van bijdragen, bijdrageopslagen, forfaitaire vergoedingen of verwijlinteresten bij de RSZ.

 

Bron: Koninklijk besluit van 27 september 2023 tot wijziging van enkele bepalingen betreffende het loonkarakter voor de sociale zekerheid van de vergoeding voor de overdracht of het in licentie geven van auteurs- en naburige rechten door de oorspronkelijke rechthebbende, BS 2 oktober 2023

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.