Arbeidsdeal: Systeem van inzetbaarheidsbevorderende maatregelen wordt mogelijk gemaakt

De ministerraad heeft op 22 maart 2024 het wetsvoorstel goedgekeurd die het systeem van inzetbaarheidsbevorderende maatregelen mogelijk maakt.

Het systeem van inzetbaarheidsbevorderende maatregelen is ingevoerd door de laatste arbeidsdeal vanaf januari 2023. In de praktijk bleek echter dat het niet van start kon gaan zonder nog een aantal wetgevende ingrepen en het zijn net die ingrepen die de ministerraad afgelopen vrijdag heeft goedgekeurd. Het is nu nog wachten op het akkoord van de Kamer en een advies van de Raad van State.

Wat houdt het systeem van inzetbaarheidsbevorderende maatregelen in?

Bij werknemers die worden ontslagen met een opzeggingstermijn of -vergoeding van minstens 30 weken, wordt het ontslag in twee delen opgesplitst:

  • de gewone opzeggingstermijn of -vergoeding gedurende 2/3de van de opzeggingstermijn, met een minimum van 26 weken;

  • het laatste derde van de opzeggingstermijn kan de werknemer gebruiken voor inzetbaarheidsbevorderende maatregelen, zoals o.a. opleiding, begeleiding.

De inzetbaarheidsbevorderende maatregelen worden gefinancierd met de patronale bijdragen die de werkgever gedurende deze laatste periode verschuldigd is. De RSZ zal deze bijdragen doorstorten aan de RVA.

Bron: https://news.belgium.be/nl/arbeidsdeal-inzetbaarheidsbevorderende-maatregelen

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.