Arbeidsdeal – opleidingsplan – Deadline 31/03/2023!

Zoals we in onze nieuwsbrief van 19 juli 2022 reeds hebben toegelicht, is er met de invoering van de wet op de Arbeidsdeal het een en het ander gewijzigd wat betreft arbeidsorganisatie, arbeidsvoorwaarden en het evenwicht privé – professioneel leven. Met deze nieuwsbrief willen even inzoomen op de verplichtingen rond de opleidingsplannen en de deadline van 31/03/2023!

Wat?

In de arbeidsdeal worden de individuele opleidingsrechten vastgelegd van uw werknemers. Om het opleidingsrecht te bepalen, is het aantal werknemers dat u tewerkstelt, het doorslaggevend element:

Minder dan 10 WN

Tussen 10 en 20 WN

Meer dan 20 WN

Geen individueel opleidingsrecht

1 dag (voltijdse werknemer)

2023: 4 dagen (voltijdse werknemer)

2024: 5 dagen (voltijdse werknemer)

Iedere werkgever met minstens 20 werknemers, is vanaf 2023 verplicht om jaarlijks een opleidingsplan op te stellen. Dit opleidingsplan moet opgemaakt zijn voor 31 maart van het jaar waarop het van toepassing is. Voor 2023 moet u dus tegen 31 maart 2023 een opleidingsplan opgemaakt hebben.

Hoe wordt het aantal werknemers berekend?

Om na te gaan of u een verplichting hebt om een opleidingsplan op te stellen, wordt er gekeken naar het aantal ingeschreven werknemers onderworpen aan de RSZ-reglementering op de laatste dag van vier opeenvolgende kwartalen, uitgedrukt in voltijdse equivalenten.

Voor 2023 wordt er rekening gehouden met de volgende kwartalen:

  • Kwartaal 4/2021

  • Kwartaal 1/2022

  • Kwartaal 2/2022

  • Kwartaal 3/2022

Inhoud

Het opleidingsplan is een document waarin u alle opleidingen voor 2023 opneemt, samen met de doelgroep van werknemers voor wie de opleidingen bestemd zijn. In dit plan moet ook aangegeven worden op welke manier je aandacht zal besteden aan enkele specifieke doelgroepen (werknemers ouder dan 50 jaar, knelpuntberoepen, werknemers met een buitenlandse nationaliteit, werknemers met een handicap).

Het plan moet minimaal de formele en informele opleidingen bevatten en de wijze waarop hun werknemers geëvalueerd worden. De wetgeving omschrijft formele en informele opleidingen als volgt:

Formele opleiding

  • Gekenmerkt door een hoge graad van organisatie door opleider/opleidingsinstelling

  • Gaan door op een plaats die duidelijk van de werkplek gescheiden is

  • Gericht op een groep van leerlingen

  • Gaat vaak gepaard met uitreiking van een attest

  • Worden ontwikkeld en beheerd door de onderneming zelf of door een extern organisme.

Informele opleidingen

  • Gekenmerkt door een hoge graad van zelforganisatie door leerling

  • Er is een rechtstreeks verband met het werk en de werkplek

  • Werknemers kunnen ook deelnemen aan conferenties en beurzen met het oog om bij te leren, deze deelname komt ook in aanmerking als informele opleiding.

Procedure?

Informeren werknemers

Als werkgever moet u het opleidingsplan voor advies voorleggen aan de ondernemingsraad. Heeft u geen ondernemingsraad, dan moet u het plan voorleggen aan de vakbondsafvaardiging. Heeft u ook geen vakbondsafvaardiging, dan moet u het plan voorleggen aan uw werknemers. Om tijdig advies mogelijk te maken, moet het plan 15 dagen vooraf voorgelegd worden.

Aangezien de deadline voor de opmaak van het opleidingsplan ligt op 31 maart 2023, moet u het opleidingsplan dus ten laatste op 15 maart 2023 voorleggen.

Informeren FOD WASO

Binnen de maand na de inwerkingtreding van het opleidingsplan, moet u een afschrift van dit plan bezorgen aan de FOD WASO. De manier waarop u dit moet doen, moet nog vastgelegd worden via een KB. Van zodra we meer informatie hierover hebben, zullen wij u hierover informeren.

Meer vragen?

Indien u nog vragen heeft of bijstand wil bij de opmaak van uw opleidingsplan, mag u ons altijd contacteren via juridischedienst@hdi.be.

 

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.