Vakantiewetgeving wordt aangepast aan Europees recht

Het KB van 8 februari 2023 (BS 16 maart 2023) wijzigt de Belgische vakantiewetgeving op twee punten om deze overeen te stemmen met de Europese rechtspraak en wetgeving. De wijzigingen zijn voor het eerst van toepassing op het vakantiejaar 2024 (vakantiedienstjaar 2023).

Ziekte tijdens vakantie

 

Vanaf 2024 kunnen werknemers die ziek worden tijdens een periode van jaarlijkse vakantie aan hun werkgever vragen om deze vakantiedagen later dat jaar op te nemen.

 

Werknemers die ziek worden tijdens hun vakantie kunnen die vakantiedagen omzetten in ziektedagen (mét gewaarborgd loon). De ‘verloren’ vakantiedagen kunnen dan op een later tijdstip worden opgenomen.

Dit alles op voorwaarde dat de werknemer een aantal verplichtingen nakomt ten aanzien van zijn werkgever. De wet moet op dit punt nog verder uitgewerkt worden.

Zo moet de werknemer zijn werkgever:

  • inlichten over zijn ziekte gestart tijdens een vakantieperiode en zijn verblijfplaats meedelen;

  • het bewijs leveren van ziekte via een medisch attest; én

  • uitdrukkelijk vragen om de vakantiedagen later te kunnen opnemen.

De bepaling is ook van toepassing wanneer zich tijdens de jaarlijkse vakantie een arbeidsongeval, een beroepsziekte, een gewoon ongeval, een moederschaps- of vaderschapsverlof, een geboorteverlof, een profylactisch verlof, een adoptieverlof, een verlof voor pleegzorg of een pleegouderverlof voordoet.

 

Onmogelijkheid om vakantie op te nemen in het vakantiejaar

Op heden moet de werknemer zijn vakantiedagen hebben opgenomen voor 31 december van het vakantiejaar. De werknemer kan niet eisen dat de niet-opgenomen vakantiedagen worden overgedragen naar een volgend jaar. Een werknemer die als gevolg van een arbeidsonderbreking zoals bv. ziekte, geen vakantie heeft kunnen nemen, verliest in principe de niet-opgenomen vakantiedagen.

Met het KB van 8 februari 2023 voorziet de wetgeving hierop vanaf vakantiejaar 2024 een bijzondere afwijking. Werknemers die wegens welbepaalde redenen van arbeidsonderbreking in de onmogelijkheid waren om de verlofdagen op te nemen, zullen deze dagen kunnen overdragen.

De redenen van arbeidsonderbreking waarbij een overdracht mogelijk zal worden, zijn:

  • arbeidsongeval en beroepsziekte,

  • ongeval en ziekte,

  • moederschapsrust,

  • omgezette moederschapsrust (bij hospitalisatie of overlijden van de moeder),

  • profylactisch verlof,

  • geboorteverlof,

  • adoptieverlof,

  • verlof voor pleegzorg (maximum 6 dagen per jaar voor bepaalde formaliteiten en contacten),

  • (langdurig) pleegouderverlof.

 

De werknemer zal voortaan het recht hebben om bij de onmogelijkheid om vakantie op te nemen omwille van deze redenen van arbeidsonderbreking de vakantie nog op te nemen tot 24 maanden die volgen op het einde van het vakantiejaar waarop deze nog op te nemen vakantiedagen betrekking hebben.

 

Volledige werkverwijdering in het kader van moederschapsbescherming komt niet voor in de lijst van onderbrekingen die aanleiding kunnen geven tot overdracht.  Dit betekent dat bij dergelijke arbeidsonderbreking de opname van vakantie moet gebeuren tijdens het vakantiejaar. Er is wel aangekondigd dat op deze algemene regel nog een uitzondering komt. Als de verwijderde werkneemster aan de hand van een medisch getuigschrift bewijst dat zij haar vakantie om gezondheidsredenen onmogelijk kon opnemen tijdens de werkverwijdering, dan moet ook zij in aanmerking kunnen komen voor een overdracht van 24 maanden.

 

In alle andere gevallen van niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen blijft de gekende regel van kracht: verplichte opname binnen het vakantiejaar zonder mogelijkheid van overdracht.

 

Inwerkingtreding

Het regeringsbesluit van 8 februari 2023 dat de regels aanpast in het KB algemene uitvoering wetten jaarlijkse vakantie  is voor de eerste keer van toepassing op het vakantiejaar 2024, vakantiedienstjaar 2023. Deze wijzigingen hebben dus nog geen impact op het lopende vakantiejaar 2023.

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.