Tijdelijke werkloosheid overmacht opvang kinderen ten gevolge van corona

Werknemers hebben tot 31 december 2022 het recht om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aan te vragen wanneer zij omwille van de coronapandemie moeten instaan voor de opvang van hun kinderen. Zo kan een werknemer afwezig zijn van het werk omdat hij een kind in quarantaine moet opvangen.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan ook worden aangevraagd wanneer men een kind moet opvangen omdat het kinderdagverblijf, de school of het centrum voor opvang van personen met een handicap gesloten is wegens coronamaatregelen. Zelfs wanneer een kind was ingeschreven voor een kamp of een georganiseerde kinderopvang dat werd afgelast wegens corona, kan deze aanvraag gebeuren. In deze gevallen kan de werknemer ook telewerk stopzetten.

Werknemers die tijdelijk werkloos worden gesteld voor de opvang van een kind ontvangen een werkloosheidsuitkering ten bedrage van 65% van zijn (begrensde) loon. De werknemer moet dan wel arbeidsgeschikt zijn. Daarnaast kan de uitkering niet worden gecumuleerd met bepaalde nevenactiviteiten.

Vanaf 1 juli 2022 werd de vereenvoudigde procedure corona-overmacht afgeschaft. Dit betekent dat de werkgever een elektronische mededeling van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht samen met bewijsstukken zal moeten zenden naar de RVA. De werknemer dient het juiste attest aan de werkgever te bezorgen (verschillende attesten kunnen worden geconsulteerd op de website van RVA).

Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?

Ja, ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden.